Direct naar de contentDirect naar de footer

De werkervaringen van leerlingen

Binnen Valk Exclusief wordt een groot aantal BOL- en BBL-leerlingen opgeleid. Hier doen zij hun verhaal.

Danitsja, leerling Hotel Leiden: 'Ik leer alle facetten van het bedrijf kennen'

Danitsja, leerling Hotel Leiden: 'Ik leer alle facetten van het bedrijf kennen'

''Als BBL-leerling bediening leer je het service-gereedmaken van dranken en het bedienen van gasten. Denk hierbij aan gasten ontvangen, bestellingen opnemen en tafels opdekken en afruimen. Ieder leerjaar krijg je steeds meer verantwoordelijkheden. Het is heel gevarieerd werk en je wordt overal in het restaurant ingezet. Van ontbijtdienst tot avondshift. Zo leer je alle facetten van het bedrijf kennen.''

Leerlingen

  • Wat heb je geleerd?

    Danitsja: ''Het hele horeca-vak. Toen ik hier begon als leerling, wist ik niks van de horeca. Zo heb ik geleerd hoe met drie borden te lopen, hoe je een tafel in het restaurant opstart, hoe je je eigen groep tafels bedient en hoe je dat netjes onder controle houdt. Ook mocht ik in mijn derde leerjaar alles wat ik heb geleerd, overbrengen op een stagiair. Diegene liep dan weer met mij mee. Het is erg leuk om je eigen kennis over te brengen op anderen.''

  • Waarom Van der Valk?

    Danitsja: ''Van der Valk kent hele goede leermeesters. Daarnaast werkt in Leiden zo’n hecht team en word je goed opgevangen. Na mijn eerste leerjaar vond ik dat ik nog niet was uitgeleerd, dus ben ik gebleven. Ik werk nu al vier jaar als leerling bij Hotel Leiden. Bovendien: wie kent Van der Valk niet? Het is een heel groot horecaconcern. In de hotel-restaurants heb je te maken met verschillende soorten gasten en partijen zoals bruiloften en condoleances. Ik doe iedere dag wat anders, dus geen één dag is hetzelfde. Dat is waarom ik hier wil blijven werken.''

  • Wat is je leukste herinnering?

    Danitsja: ''Eén van de leukste herinneringen is de traditie die ze hier bij Hotel Leiden hebben als collega’s weggaan. Collega’s die vertrekken, springen met werkkleding en al in rivier de Rijn. Geheel vrijwillig natuurlijk. In de zomer eten gasten vaak op het terras aan het water en die schrikken zich een hoedje. Dan moeten we altijd heel hard lachen. Ze snappen niet waarom wij dat doen. Voor ons zijn dat mooie momenten die we met elkaar hebben.''

  • Wat is je grootste blunder?

    Danitsja: ''Toch wel een compleet plateau met wijn en bier tijdens een condoleance laten vallen op het terras. Ik voelde me superschuldig. Daarna is het nooit meer gebeurd.''

  • Wat wil je meegeven aan aankomende leerlingen?

    Danitsja: ''Sta open voor alles wat er je geleerd wordt. Iedereen wil je helpen, dingen leren en handvaten geven. Neem alles aan en stel genoeg vragen. We beantwoorden jouw vragen graag. Daarnaast: zie dit als een hele leuke tijd voor jezelf. Je krijgt er zoveel meer voor terug dan alleen je werk.''